Börja om från ett nytt obekvämt utgångsläge

Ayurveda dag 1

Ok vi accepterar det faktum att det är Jimmie Åkessons feberdrömmar som styr vad vi ska ägna oss åt inom vården och omsorgen, det är både vansinnigt banbrytande och fasansfullt skrämmande på samma gång. Jag tänker att det nog bara är att göra som de säger så jag börjar ihärdigt studera vad det innebär att leva så att säga Ayurvediskt. Liksom i enlighet med den Ayurvediska kunskapen som nu är det vi ska rätta oss efter i Sverige. Hör ni det, det är gammal hederlig kunskap det här, skriker det nya vårdprogrammet. Nummer 1, fastställ vilken typ av dosha personen är som du har att behandla. Alltså är det en Kapha, Pitta eller Vata. Hur i helvete gör jag det? En tre-årig dietistutbildning har inte lärt mig ett skvatt om olika typer av metabolism, som att det skulle vara annorlunda. Alltså skulle då vissa människor kunna äta annan mat en andra och gå upp eller ned i vikt?

Jag tar hjälp av wikipedia ”Ayurveda (आयुर्वेद sanskritayus, ”liv”, veda, ”kunskap”), även ayurvedisk medicin, utgör en form av indisk läkekonst. Ayurvedisk medicin betraktas som alternativmedicin;[1] vetenskapliga belägg för att ayurvedisk medicin skulle kunna bota någon sjukdom saknas,[2] och ayurveda är därför pseudovetenskap

Knappast hjälpsamt, tar den engelska wikipedia i stället ”Ayurveda (/ˌɑːjʊərˈveɪdə, -ˈviː-/)[1] is an alternative medicine system with historical roots in the Indian subcontinent.[2] The theory and practice of Ayurveda is pseudoscientific.[3][4][5] Ayurveda is heavily practiced in India and Nepal, where around 80% of the population report using it.[6][7][8]

Massor av människor använder sig av det, 80% av bara Indiens befolkning blir ju 800 miljoner människor. Vet inte hur många som bor i Nepal. Men en skulle ju kunna dra slutsatsen att om 800 miljoner människor praktiserar något och överlever så är det i alla fall inte livsfarligt. Men vem har å andra sidan påstått att något är livsfarligt bara för att det är pseudovetenskapligt? Problemet är väl det där med doshorna fortfarande, kroppstyper, olika slags kroppar i den här världen, banbrytande. Jag tar ett typiskt personlighetstest, i stil med vilken färg är du eller vilket stjärntecken passar du ihop med, som jag hittar i min nyinskaffade ”Ayurveda for dummies” Kommer fram till att jag är en Pitta dosha med en Kapha obalans. Vilket vid första genomläsningen ger att; när jag är i mitt rätta element kan jag äta nästan vad som helst, har en strak agni, alltså matsmältning, och lätt bygger muskler om jag tränar. Låter rimligt.

Men nästa steg är att jag måste bota min Kapha obalans genom att äta rätt livsmedel och träna som en Kapha. För att komma till mitt utgångsläge som när jag föddes enligt mitt test var en Pitta.

Ska jag sedan göra det här testet på mina patienter? I Indien utbildar man sig till Ayurvedisk behandlare i minst 5 år. Och det är bara tiden. Jag vet ingenting om Indisk kultur, matkultur, förutom tikka Masala och heliga kor. Känner mig så fruktansvärt outbildad och okunnig.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *